Obraną i umytą marchewkę oraz paprykę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa przekładamy na sitko wyłożone gazą i delikatnie solimy. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Pół cebuli kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy mięso, przyprawy i cebulę. Marchewkę i paprykę odciskamy z nadmiaru wody i dorzucamy do mięsa. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Na blasze wyłożonej papierem układamy naszego pora. Oblepiamy go mięsem tworząc kształt dłoni pozostawiając czysty kawałek pora na końcu. Łapę smarujemy 2 łyżkami sosu bbq. Z pozostałej cebuli wycinamy kawałki, które utworzą paznokcie, nie muszą być ładne i dokładne - to w końcu łapa truposza ;)
Łapę pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut. Po tym czasie mięso posypujemy serem i pieczemy kolejne 15 minut. Gotową pieczeń wyciągamy z piekarnika i smarujemy pozostałym sosem. Podajemy na purée ziemniaczanym. Gotowe!